Szombathely város kiemelkedő rendezvényei - RT Home Vendégház Szombathely, Szállás, Apartman,

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szombathely város kiemelkedő rendezvényei

A város kiemelkedő rendezvényei


Savaria Történelmi Karnevál

Szombathely városában, augusztus hónapban tógába és tunikába öltözött férfiakkal, nőkkel, gyermekekkel találkozhat, sőt néhány napig az is természetes az egykori Savariában, hogy a cukrászdákban, sörözőkben, üzletekben, "római" pincérek, ügyintézők szolgálják ki a betérőt. Augusztus utolsó napjai ugyanis a Savaria Történelmi Karneválé a vasi megyeszékhelyen.


A rendezvény története  a '60-as évekre nyúlik vissza: a nagy népünnepélynek számító Savaria Karnevált  először 1961-ben tartották meg, s éveken át brigádok, iskolák, közösségek öltöztek be a különböző történelmi korok ruháiba, s mutattak be egy felvonulás közepette életképeket.


A millennium évében, 30 év múltán, úgy döntöttek a város vezetői és néhány lelkes szakember, hogy újra megrendezik a Savaria Történelmi Karnevált, amelynek tematikája most már évről évre változik, és mindig egy-egy jeles szombathelyi személyiséghez, eseményhez vagy valamilyen fontos helyi momentumhoz kapcsolódik. Ez elsősorban a népszerű Karneválszínház darabjaiban jelenik meg.

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

A szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál egy nagy jelentőségű nemzetközi zenei esemény,ami évente a világ minden tájáról érkező résztvevőkkel kerül megrendezésre. Egyedi esemény, mert a résztvevők szakterületük nemzetközi élvonalában jegyzett szakemberek vezetésével végezhetik kiválasztott mesterkurzusaikat.
Végül, de nem utolsósorban: ritkaság, hogy mindezt egy jelentős nemzetközi új zenei fesztivál közepette tehetik! Csúcskoncertek - zenekari hangversenyek, opera- és kamarazenei előadások - inspirálják a résztvevőket, akik évről- évre életre szóló élményekkel térnek haza Szombathelyről.
A világban rengeteg zenei mesterkurzus zajlik és sok a zenei fesztivál is, ám a fenti kombináció a szombathelyi Bartók Szeminárium különlegessége.

Savaria Nemzetközi Táncverseny

Az első Savaria Nemzetközi Táncversenyt 1966-ban rendezték meg,  s azóta a táncsport legjobb versenyzői minden évben szigorú szakmai zsűri előtt mutatják be latin, illetve standard táncokból szerzett tudásukat, felkészültségüket. A rendezvény négy évtizedes  múltja méltán vívta ki a szakmai körök elismerését, s tette Szombathelyt nemzetközi szinten elismertté, a tánc fővárosává. Ezt igazolja a város pezsgő táncélete is: Szombathelyen a tánckultúrára nevelés már óvodás korban kezdődik. A tüzes ritmusoknak, a táncosok közötti tökéletes összhangnak, gyönyörű táncruháknak és kecses mozdulatoknak köszönhetően a nagyobb befogadóképességű helyszín ellenére is mindig teltház előtt zajlik a rendezvény.
Lamantin Jazz Fesztivál

A fellépő együttesek zöme a hazai és a szomszédos országok vezető jazz ill. blues együttesei közül kerülnek ki, és egy-két európai vagy világsztár emeli a fesztivál rangját.

A fesztivál ideje alatt a régi szombathelyi hagyományt újjáélesztve, rendezik meg az 1 hetes, országos Lamantin Improvizációs Tábort. A kurzusokat vezető tanárok a magyar jazz élet vezető személyiségei közül kerülnek ki.

A fesztivál zenei programjai egyéb képzőművészeti és gasztronómiai programokkal bővülnek ki.
Sárkányhajó Fesztivál Szombathelyen a Csónakázó tónál.
Szent Márton hét

A szombathelyi Szent Márton Hét az a tradicionális, vallási alapokon nyugvó esemény, amely Szent Márton püspök nevéhez és a hozzá kapcsolódó legendakörhöz fűződik. Az eleinte egynapos megemlékezés mára komoly, turisztikailag érdekes és vonzó fesztivállá bővült, melynek egyik fő mozzanata a Vasi Múzeumfaluban megrendezésre kerülő Szent Márton Napi Országos Nagyvásár, hagyományőrző programjaival és kézműves kirakodóvásárával.
A történéseket - egyházi megemlékezések, lampionos felvonulások, táncházak, koncertek, kiállítások, előadások, gasztronómiai események /jellegzetes libaételek a szombathelyi éttermekben/ - évente több ezer ember követi.


Szent Márton napi országos nagyvásár
RTHome Vendégház
H-9700 Szombathely,
Batsányi János utca 2/a.
Tel.: +36 30 9376 681
Tel.: +36 30 9376 681
Szép Kártya elfogadóhely!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz